Ingredienti
400 gr di maccheroni grossi
200 gr di burro
150 gr di gruviera
100 gr di parmigiano reggiano
100 gr di pane raffermo grattugiato
sale q.b.
Preparazione
Iniziamo ad accendere il forno, poi
tagliamo a cubetti la gruviera e, in un tegamino lasciare sciogliere
il burro; in abbondante acqua, leggermente salata, versiamo la pasta
scolandola al dente. In una ciotola uniamo la pasta scolata, una
prima metà di burro fuso, i cubetti di gruviera e circa 3 cucchiai
abbondanti di parmigiano grattugiato. mozzarella e besciamella
(tenendo un mestolo a parte). Imburriamo una teglia da forno e
versiamo il tutto livellandolo con un mestolo. In superficie copriamo
con il burro messo da parte e spolveriamo con parmigiano grattugiato.
Inforniamo i nostri maccheroni al
gratin a 180°C per circa 25 minuti. La pasta sarà pronta quando si
sarà formata la crosticina in superficie.
We found this historical recipe of "Gratin Macaroni" in a dusty book, published in France in the early 1900s, entitled "Cuisine pratique de la Bonne Ménagère". This Neapolitan timbale seems to have originated from traditional Bourbon cuisine. A recipe of the monzù (dialectal linguistic deformation of the French noun "monsieur"), of the French cooks following the royals in the kingdom of Naples and which the Neapolitans were able to imitate and probably improve. Here we will talk about authentic preparation, the one born in France more than a century ago.
Ingredients
400 gr of large macaroni
200 g of butter
150 gr of Gruyère cheese
100 gr of Parmesan cheese
100 gr of stale breadcrumbs
salt to taste.
Preparation
We start to turn on the oven, then we cut the Gruyère into cubes and, in a saucepan, let the butter melt; in plenty of slightly salted water, pour the pasta by draining it al dente. In a bowl we combine the drained pasta, a first half of melted butter, the Gruyere cubes and about 3 abundant spoons of grated Parmesan. mozzarella and bechamel (keeping a ladle aside). We butter a baking sheet and pour it all leveling it with a ladle. On the surface we cover with the butter put aside and sprinkle with grated Parmesan.